Reklámok, Emblémák, Márkák
Fogszabályozás

Felnőtt fogszabályozás: érdemes belevágni?

Gyakran a tiniket azonosítjuk a fogszabályzókkal, de felnőtt korban is sokaknak szüksége van rá. Van, hogy az esztétikai szempontok miatt gondolkozik el rajta az ember, de gyakran egészségügyi okokból is szükség lehet rá. Ámbár a gyermek- és tinédzserkorban elkezdett kezelések a leghatásosabbak, felnőttként is érdemes neki vágni, látványos eredmények érhetőek el akár pár ősz hajszál megjelenése után is.

Miért lehet szükségem fogszabályozásra?

  • A legáltalánosabb ok az esztétikai: Látványosan kusza fogsort senki se szeretne. Ezt nem is kell magyaráznunk, mindenki eltudja dönteni saját magának, hajlandó-e emiatt belevágni a fogszabályzásba, vagy se.
  • Harapási rendellenesség: Hosszútávon akár komoly fájdalmakat is okozhat, így érdemes megelőzni, nem halogatni.
  • Összetorlódott fogsor: Nem mindig kifejezetten feltűnő a fogak felállása, de a fogak összetorlódása hosszútávon egészségügyi gondokat is okozhat, pl. fogkőképződést vagy fogszuvasodást. Így akkor is érdemes neki vágni a kezelésnek, ha esztétikailag nincs problémánk a fogainkkal, nem zavarnak a kisebb elállások. 10 évvel később hálások leszünk miatta magunknak.

Mire kell számítani a fogszabályozás során?

Először is érdemes konzultálni egy erre specializált fogorvossal, aki megtudja mondani nekünk, hogy egyáltalán milyen készülékre van szükségünk pl. kivehető vagy rögzített. Bizonyos dolgokat mi magunk is megválaszthatunk rendelőtől függően pl. rögzített fogszabályzó esetében fém alapanyagút szeretnénk-e, vagy átlátszót? Természetesen ezen dolgoknak eltérhet az ára is, így érdemes azzal is kalkulálni, tájékozódni előtte.

Rögzített fogszabályzó esetében a felhelyezés után az első pár napon kényelmetlen lehet a viselet, viszont idővel megszokható. Ha mégis rendszeres fájdalmat éreznénk későbbiek során, érdemes konzultálni erről a fogszabályzást végző orvossal.

A felhelyezés során tájékoztatnak erről, de érdemes mentálisan is felkészülni erre előre, ha nagyon szeretünk enni: sajnos bizonyos ételeket kerülni kell rögzített eszköz esetében, kárt ejthetnek benne. Ilyen a nagy harapást igénylő dolgok pl. alma, a fogakban könnyen megragadó kemény vagy szúrós ételek pl. magvak, pop-corn, vagy a rendkívül ragadós dolgok pl. rágó.

Ha nem tartjuk be ezt, könnyen sérülhet az eszköz, pl. leesik egy brekett, amit újra kell majd ragasztani. Ez egy részről további költségeket jelenthet, másrészt az ismételt ragasztás után, újra érzékenyek lehetnek fogaink napokon át.

A fogszabályzás nem az egyik napról a másikra történik, az időtartamáról a fogorvossal lehet konzultálni előzetesen. Pontosan meghatározott időtávra nem érdemes számítani, hisz függ a kezelés eredményességének mértékétől is, hogy mennyi ideig kell viselnünk.

A rögzített eszközöket általában 4-6 hetente újra aktiválni is kell, azaz havonta el kell menni egy vizsgálatra. E során a kezelés folyamatát megvizsgálják, továbbá ha szükséges az általánosnál több beavatkozás, azt is elvégzik. Részletesebb információkért a fogorvossal lehet egyeztetni erről.