Reklámok, Emblémák, Márkák
szellemi alkotások joga

Szellemi alkotások joga: mi az és mikor kell ügyvédhez fordulni?

A szellemi alkotások joga a jog nagyon érdekes, izgalmas és rendkívül sokrétű területe. A digitális technológia elterjedésével egyre gyakrabban fordul elő napjainkban, hogy online sérül a szellemi alkotásokhoz kapcsolódó jog. Legyen szó találmányról, művészeti alkotásról, márkáról, fontos, hogy a jogok tulajdonosai megfelelő szakmai segítséget kapjanak, ha szellemi alkotáshoz való joguk esetleg megsérül. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a leggyakoribb eseteket, amikor az emberek szellemi alkotások joga témakörben ügyvédhez fordulnak és kérnek segítséget.

Védjegybitorlás

Szinte naponta indul új vállalkozás kis hazánkban is – hát még a nálunknál nagyobb országokban. Ugyan ezeknek a cégeknek csupán ötöde éri meg az egy éves kort, majd a továbbiakban még több lemorzsolódik belőlük, de azért még így is bőven vannak olyan esetek, amikor a cégek akarva vagy akaratlanul, de megsértik egy másik, már létező vállalkozás védjegyét. A védjegyoltalom alá vont márkajelzések, mint például teljes logók, elnevezések, betűtípusok, színek, minták megsértése komoly jogi következményekhez vezet. Ennek oka, hogy a vásárlók könnyedén összetévesztik a nagyon hasonló – netán azonos nevű szolgáltatókat, gyártókat. Ilyenkor az történik, hogy a védjegyoltalom alá vont márkajelzés tulajdonosa felszólítja a bitorlót, hogy változtassa meg a kifogásolt részeket. Az esetek döntő többségében ez gond nélkül meg is történik, hiszen a védjegybitorlás legtöbbször nem akaratlagos cselekedet.

szellemi alkotások joga

Szerzői jogi védelem

A szerzői jogi védelem talán a legismertebb területe a szellemi alkotások jogának. Nagyon egyszerűen megfogalmazva: amikor egy eredeti gondolatot valaki a sajátjának tulajdonít, pedig mástól lopta, az megsérti a szerzői jogokat = copyright. Sajnos a digitális térben egyre nehezebb dolga van a szakembereknek, nagyon bonyolult szabályozások vonatkoznak rá.

A szellemi alkotások jogának kevésbé ismert területei a szabadalmak, amelyek a különféle eljárások és találmányok védelmét biztosítják. Ezt leginkább a tudományos életben, iparban alkalmazzák. Ezen kívül a know how-k is képezhetik ügyvédi eljárás témáját szellemi alkotások joga témakörben.