Reklámok, Emblémák, Márkák
a legjobb diéta cukorbetegeknek

Diéta cukorbetegeknek: mennyire nehéz betartani?

Nagyon nehéz a friss diabéteszeseknek megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy a diagnózis napjától kezdve megváltozik az életük. A cukorbetegség kezelése ugyanis élethosszig tartó folyamat. A diéta cukorbetegeknek, a rendszeres testmozgás és a gyógyszeres kezelés együtt hozzák meg az eredményeket. Cikkünkben bemutatjuk a cukorbetegség kezelésének két fő lábát: az életmódterápiát és a gyógyszeres kezeléseket.

A cukorbetegség kezelése életmódterápiával

Érdemes mindenek előtt az életmódbeli változtatásokat megismerni, hiszen az enyhébb fokú cukorbetegség kiválóan kezelhető ezzel a módszerrel. Az életmód kifejezés két dolgot jelent ebben az esetben: az étkezés meg változtatását és a rendszeres testmozgás beiktatását a napi rutinba.

A felborult vércukorszintet úgy lehet a legjobban kiegyensúlyozottá tenni, ha követjük a dietetikus tanácsait az étrenddel és a mozgással kapcsolatban. Az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása, a finomított liszt és a cukrok elhagyása már önmagában is jelentős változást jelent.

Emellett pedig a közepes intenzitású kardio mozgásformák szuperek nemcsak a cukorbetegség, de a prediabétesz és az inzulinrezisztencia kezelésében is.

Erről a témáról részletesebb információt találhatsz ezen a linken: https://cukromcukrom.hu/a-cukorbeteg-dieta-alapjai/

Mikor van szükség gyógyszeres kezelésre?

A cukorbetegek döntő többségének sajnos nem elegendő csupán az életvitelét megváltoztatni a kiegyensúlyozott vércukszint eléréséhez. Főként az I-es típusban szenvedők számára fontos a megfelelő inzulinterápia kialakítása és összehangolása az életmóddal.

De gyakran a II-es típusú cukrosoknak is gyógyszerre vagy súlyosabb esetekben kiegészítő inzulinterápiára van szükségük. Ezeket mindig csak a kezelőorvos írhatja elő, ő változtathatja meg. A betegeknek pedig rendszeres kontrollvizsgálatra kell járniuk és otthon monitorozniuk a vércukorszintjüket.

Utóbbit igen könnyen meg lehet tenni: az úgynevezett vércukornapló nemcsak a betegnek, de az orvosoknak is nélkülözhetetlen, hiszen annak a segítségével tudják megállapítani, hogy a javasolt terápia megfelelően működik-e. Amennyiben a vércukorgörbe nem egyenletes, hanem gyakran előfordulnak kiugróan magas vagy alacsony értékek, akkor változtatni kell a terápia összetételén.