Reklámok, Emblémák, Márkák
Hecht gyepszellőztető

Milyen a jó gyepszellőztetés és mit használjunk hozzá?

A gyepszellőztetés sokak számára idegen fogalom. Mégis ahhoz, hogy kertünkben a fű gyorsan növekedjen, erősen ajánlott a földet megtisztítani az elhalt növényi maradványoktól. Ezáltal megújul a pázsit, felfrissül a gyep és gyorsabban is fog növekedni, erős és egészséges lesz.

Ahhoz, hogy a feladatot könnyedén és alaposan tudjuk elvégezni, megbízható gyepszellőztető gépre van szükség. Hogy milyen fűlevegőztetőt érdemes beszerezni, sok mindentől függ: a kert méretétől,  a földrajzi adottságoktól,  a talaj filcesedési mértékétől, és még sorolhatnánk. Ha megvan a terepnek megfelelő munkavégző eszközünk, lássuk hogy  mire kell odafigyelni egy ideális gyepszellőztetésnél !

A megfelelő gyepszellőztetés

  • Az elhalt fűréteg eltávolítását egy évben legalább kétszer érdemes elvégezni: először az első fűnyírás után, a második alkalmat érdemes kora őszre időzíteni.
  • Gyepszellőztetésnél a pázsitot mind a két irányban szellőztessük meg. Egyes gépekkel a kialakításuk miatt nem kell kereszt- és hosszirányban is elvégezni a munkát, elég csak az egyikben.
  • Amikor szellőztetjük kertünk füvét, ügyeljünk arra hogy a talaj ne legyen nedves, de túl száraz se. Ha szélsőségesen kiszáradt a gyepünk alatt a föld, a gyepszellőztetés után lazán locsoljuk fel a területet.
  • Esőben, nyáron és beteg pázsiton ne végezzünk gyeplazítást.
  • A kertünkben található öntözőszórókat minden esetben jelöljük ki, mert könnyen megfeledkezik róla az ember.
  • Miután végeztünk a munkával, érdemes lepermetezni a füvet, ezáltal elkerülhető a gombabetegség.

 

Milyen egy jó gyepszellőztető?

A gyeplazító gépeknél számos kialakítás közül válogathatunk. Hogy ki mire teszi le a voksát az egyéni preferencia kérdése, ám vannak bizonyos irányelvek, amelyek leegyszerűsítik a döntést.

  • Karmos és késes változat: Előbbit akkor érdemes használni, amikor kicsit késve kezdtük el a munkát, és ki akarjuk fésülni a gyepből az elhalt növényi részeket. Utóbbi egy sűrűbb pengéjű és többágas kivitel, aminél mindkét irányba át kell haladni a területen, viszont elég csak egyszer.
  • Elektromos vagy benzines: Kisebb pázsit esetén az elektromos gyepszellőztető javasolt. Ha erre esik a választás, lehetőleg nagy teljesítményű berendezést igyekezzünk beszerezni. Ezek már jobban bírják a strapát és erősebbek, a Hecht gyepszellőztető gépek például ilyenek. A benzinesekre érdemesebb akkor beruházni, ha nagyobb gyepünk van és nem érne el a kert végéig a hosszabbító.

A gyepszellőztetés egy elengedhetetlen velejárója a friss, egészséges, erős fűtakarónak, ezért lehetőleg ne hanyagoljuk el. Cserébe gyepünk megfiatalodik és minden alkalommal gyönyörű látványt nyújt majd tulajdonosának.