Reklámok, Emblémák, Márkák
bútorok restaurálása múzeumokban

Bútorok restaurálása múzeumokban: hogy működik?

A múzeumokat azért rendezik be, hogy a látogatók korhű környezetet nézhessenek meg. Ezért sem mindegy, hogy milyen bútorok kapnak helyet a kiállításokon. Rengeteg olyan eset van, amikor nagyértékű történelmi emlékeket lehet restaurálni. De olyan is előfordulhat, hogy például a kastélymúzeumokban élethű és korhű replikával helyettesítik a valódi berendezést.

Bútorok restaurálása

Amikor eredeti történelmi emlékeket újítanak fel egy kiállítás számára – legyen szó például székekről, asztalokról – azt csakis igazi szakértők végezhetik. A bútorok restaurálása múzeumokban igazi kihívást jelenthet még azoknak is, akik például már hosszú évek óta foglalkoznak ezzel. A történelem során még egy igen minőségi faanyagon is meglátszik az idő foga. Ezért úgy kell új köntösbe öltöztetni a berendezéseket, hogy azok eszmei értéke azonban ne sérüljön.

Manapság léteznek olyan anyagok, amelyekkel egy jó állapotú ülőalkalmatosságot például tartósítani lehet. De olyan eszközök és alapanyagok is a szakik rendelkezésére állnak, amelyekkel feljavítani, vagy pótolni lehet egy tárgy bizonyos tulajdonságát.

Bútorok restaurálása helyett korhű másolatok

Gyakran azonban nem igazi, korabeli kiállítási berendezésekkel találkozhatunk a múzeumokban. Általánosságan elmondható, hogy sok kiállításon inkább használnak utánzatokat, hiszen az eredetieket kiállítani nagy rizikó lenne. Ilyen esetben kárpitos és asztalos mesterek a megtévesztésig hasonlóakat gyártanak, és ezeket láthatják a múzeum vendégei.

Még az is lehet, hogy anyagahasználatában is teljesen megegyezik a bizonyos asztal, szék vagy szekrény, hiszen napjainkban is kaphatók olyan gyönyörű matériák, amelyekkel ugyanolyan kinézetet és hatást lehet elérni.

Sőt, olyan is előfordul, hogy valaki barokk, klasszicista kor jellegű bútorokkal szereti a saját otthonát is berendezni. Ez nem a legolcsóbb megoldás, de luxus enteriőröknél nem annyira ritka, hogy az étkező, a nappali, a háló, de még a fürdőszoba is a Versailles-i palota stílusjegyeit hordozza magán. Igazi kárpitosmesterek könnyűszerrel készítenek olyan berendezéseket, amelyek igazán pompázatos kinézetet kölcsönöznek az otthonoknak.