Reklámok, Emblémák, Márkák
cukorbetegeknek szánt étrend követése

Cukorbetegeknek szánt étrend követése: miért fontos?

A cukorbetegség sajnos gyógyíthatatlan betegség. Ha valakinél egyszer kialakul, akkor azért kell mindent megtenni, hogy lehetőség szerint tünetmentesítsük. A cukorbetegség típusától függően a terápiának három része van: az életmódterápia, a mozgásterápia és a gyógyszeres vagy inzulinos terápia. Mivel ez egy anyagcsere betegség, ezért a legnagyobb változást az étkezés megváltoztatásával lehet elérni. Azt szokás mondani, hogy ha valaki be tudja tartani a diétát, azt már félsikernek is el lehet könyvelni. De miért is olyan fontos a cukorbeteknek szánt étrend követése és betartása? Cikkünkből kiderül!

Cukorbetegeknek szánt étrend követésével egyensúlyban tartható a vércukorszint

Bizony, ez a legfontosabb szempontja a személyre szabott diéta kialakításának és nem mellesleg betartásának. A diabetológus és a dietetikus szakember mindig az adott páciens fizikai szükségleteihez állítja be az étkezés mennyiségét és minőségét is. Ha valaki odafigyel a diétára diabéteszesként, akkor nem okoz magának erősen ingadozó vércukorszintet, elkerülheti a hipoglikémiát és a hiperglikémiát is. Ha pedig egyensúlyban van a vércukor, azzal nemcsak a napi rosszulléteket lehet elkerülni, hanem meg lehet előzni a cukorbetegség nemkívánatos szövődményeit is.

cukorbetegeknek szánt étrend követése

Ezért tartsd be a cukorbeteg diétát

Ha cukorbeteg vagy, és eddig fittyet hánytál a diétára, akkor természetesen már az előbb felsoroltak is elegendő indoknak számítanak arra, hogy minél hamarabb változtass. De ezen kívül a legfontosabb, hogy az életmódterápia követésével megelőzheted a cukorbetegség enyhébb és súlyosabb szövődményeit is.

Ha nem megfelelően étkezel, akkor a túl magas vércukorszint következtében rendszeres bőrbetegségek, szív- és érrendszeri betegségek is nagy eséllyel kialakulhatnak. De azoknál a pácienseknél, akik nem foglalkoznak a diétával nagyobb valószínűséggel alakul ki a cukorbetegekre jellemző szembetegség, a diabéteszes retinopátia és a cukorbeteg láb is.

Egy szó mint száz, a cukorbeteg diéta betartása több szempontból is igencsak lényeges, ezért nem szabad elhanyagolni az egészséges étkezést, valamint mellette a testmozgást sem.