Reklámok, Emblémák, Márkák
Egyszerűsített végelszámolás

Egyszerűsített végelszámolás: mit jelent és mi a menete?

Bármelyik céggel megtörténhet, hogy rossz döntések következtében, szerencsétlen esetek végett vagy egyéb okokból megszüntetésre kerül. Amennyiben jogutód nélkül számolják fel a céget, végelszámolásra lehet szükség. E során a vállalat fennmaradó vagyonát “végelszámolják”, tehát csak akkor kerülhet rá sor, ha a cég fizetőképes. Az összeg felhasználásáról a tulajdonosok rendelkezhetnek, továbbá a végelszámolást a cég tulajdonosa indíthatja el.

Mit jelent az egyszerűsített végelszámolás?

Amennyiben a vállalat könyvvizsgálatra nem kötelezett, továbbá 150 napon megtörténik a cég felszámolása, egyszerűsített végelszámolásra van lehetősége. Ez esetben a cég vezető tisztségviselői láthatják el a végelszámoló feladatát. Lényegében jelentősen egyszerűsítheti és felgyorsíthatja az elszámolás folyamatát.

Ha nem teljesen biztos, hogy cége rendelkezhet-e egyszerűsített végelszámolással, érdemes konzultálnia egy vállalati ügyvéddel a folyamat megkezdése előtt!

Egyszerűsített végelszámolás lépései

  1. Bejelentés: Az egyszerűsített végelszámolás megkezdése előtt meg kell bizosonyodni arról, hogy a vállalat rendelkezhet-e egyszerűsített végelszámolással. Mivel ez egy komplex folyamat, érdemes ügyvédi és könyvelői segítséget is igénybe vennie. Egy vállalati ügyvéd megfelelően tudja tájékoztatni a folyamat megkezdése előtt. Az egyszerű végelszámolást az adó- és vámhatóságnak kell bejelenteni első körben.
  2. Iratok összeállítása: A bejelentést követő 30 napon belül le kell adni a vállalat pénzügyi dokumentumait. Ezeket érdemes előre összeszedni, hatalmas segítséget tud nyújtani itt a könyvelő és a megbízott ügyvéd.
  3. Cégközlönyben való közzététel: Az ügyvéd közzéteszi a vállalat megszüntetéséről szóló hirdetményt a cégközlönyben. Ezt követően 40 napon át megtekinthető a végelszámolás, a cég korábbi hitelezői jelentkezhetnek, ha kielégítetlen tartozással rendelkezik a vállalat feléjük.
  4. Törlési kérelem összeállítása: A 40 napos moratóriumot követően a törlési kérelem elkészítésére kerülhet a sor. Ezt az ügyvéd összeállíthatja, viszont a cégtulajdonosi aláírásra is szükség lesz.
  5. Folyamat lezárása: A törlési kérelmet és az egyszerűsített végelszámolás dokumentumait le kell adni a cégbíróságnak, amely továbbítja az adóhivatalnak jóváhagyásra. Ez akár hónapokig is elhúzódhat. Amennyiben mindent rendben találnak, a kérelem elfogadás kerül, a cégbíróság törlés a vállalatot a cégjegyzékből, lezárul a folyamat.

Látható, hogy bár jelentősen rövidíti a folyamatot az egyszerűsített végeljárás, viszont így se gyors és kifejezetten egyszerű. Érdemes profi szakmai segítséget alkalmazni egy könyvelő és egy ügyvéd személyében!

Forrás:

https://magyarorszag.hu/szuf_fooldal#ugyleiras,65a8301d-1887-4d3c-88ab-b4e22aa8519d