Reklámok, Emblémák, Márkák
búza

Őszi búza: mikor vessük?

A búza alapvetően egy igen igényes gabonaféle, ezért a rosszkor és rosszul vetett búza sosem fog annyira szépen fejlődni, ahogy kellene neki. Rengeteg dolgot szem előtt kell tartanunk, ha szeretnénk elérni az elvárt terméshozamot. A tökéletes vagy közel tökéletes terméshez a vetési idő kulcsfontosságú kérdés. Emellett a jó terméshozam egyértelműen a kiváló minőségű, megbízható helyről beszerzett vetőmagoknál kezdődik, ha te is ilyet keresel, akkor nézz körül a következő oldalon: https://www.isterra-seeds.com/oszi-buza

Az őszi búza vetésének kritikus pontjai

Az ember elsőre talán azt gondolhatja, hogy a búza elvetése egyszerű feladat. Ám, ha nem szeretnénk értékelhetetlen terméssel számolni, akkor bizony jól kell időzítenünk. Dátum szerint az ideális vetési idő október 5. és 25. közé tehető, de aki kicsit is tapasztalt a témában az tudja ez nem ilyen egyszerű.

A megfelelő időpontot nagyban befolyásolja az időjárás és az aktuális hőmérsékleti viszony is. Úgy kell számolnunk, hogy az első nagy fagyok beköszöntése előtt kellőképp meg kell erősödniük a vetőmagjainknak. Mindemellett nem csak arra kell nagy gondot fordítanunk, hogy a búza kibírja a telet, hanem hogy tavasszal nehogy túl korán kezdjen fejlődni.

Ha az vetés kihívásait sikeresen legyűrtük, akkor sem dőlhetünk hátra és várhatjuk ölbetett kézzel minden idők legsikeresebb terméséhozamát. Ugyanis figyelnünk kell a fajtabetegségekre is, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy felismerjük ezeket, és mindezt időben tegyük.

Mire figyeljünk még?

Ezek alapján már nem nehéz kikövetkeztetni, hogy természetesen a talaj minősége is egy kritikus pont. Az őszi búza termesztése csak akkor lesz sikeres, ha a termőtalaj tápanyagszintje kiemelkedőbb az átlagosnál.

A megfelelő vetésmélységről sem szabad megfeledkeznünk. Az őszi búzánál a 2 cm az ideális. Ezek mellett gondoskodnunk kell arról is, hogy az elővetemény is megfelelő legyen. Ebből a szempontból a hüvelyes takarmányok a legjobbak.

Ha te is őszi búza termesztésen gondolkozol, akkor mindenképp érdemes alaposan beleásni magadat a témába és adott esetben szakértői segítséget is kérni. Persze a megbízható, kiváló minőségű vetőmagról se feledkezzünk meg a biztosabb siker érdekében.