Reklámok, Emblémák, Márkák
mobilház

Mobilházak előnyei és hátrányai: megéri belefogni?

A mobilházak külfüldön, főleg Angliában és az USA-ban  nagyon elterjedt lakhatási megoldásként szolgálnak. Magyarországon is kezdenek egyre népszerűbbek lenni ezek a könnyűszerkezetes és mozgatható épületek. Korábban elsősorban inkább nyaralóként vették igénybe az emberek, de egyre többen otthonként tekintenek erre a megoldásra napjainkban.

Ebben a blogbejegyzéseben összeszedtük a mobilházak előnyeit és hátrányait. Ezeket mérlegelve egyszerűbben meg lehet hozni arról a döntést, hogy érdemes-e belevágni egy mobilház beszerzésére.

 

Mi is pontosan a mobilház?

A mobilház egy olyan mondhatni fémből készült könnyűszerkezetes épület, ami rendkívül könnyen szállítható bárhova és teljes mértékben bútorokkal és szaniterekkel felszerelt. Valahol a lakókocsi és a tényleges könnyűszerkezetes házak között helyezkedik el az épület típusokat tekintve. Teljesen közművesített területre tökéletesen telepíthetők ezek a házak, ráköthetők a közműre, fűtésük megoldott, így télen is kényelmesen lakhatók.

Több gyártótól vagy forgalmazótól be lehet szerezni a termékeket, a Mobilainer kínálata a következő linken tekinthető meg: https://mobilainer.hu/spl/523196/Mobilhazak

 

Előnyei

A gyártótól akár teljes bútorzattal bárhova kiszállításra kerülhet, még csak építése engedély sem szükséges hozzá (természetesen azért a helyi önkormányzatnál mindenképp szükséges előzetesen érdeklődni erről). Tehát a legnagyobb előnyük, hogy gyorsan elkészülnek (nincs helyszíni építés és szerelés) és kiszállításra kerülnek. Nem kötelező külön alapozást készíteni a háznak, de jól tömörített talajra van szükség és néhány betonkockára.

Az áruk nagyon kedvező, 3-4 millió forintból már fürdőszobával és konyhával ellátott házat tudunk vásárolni, de a minimális felszereltséggel elérhető konténerházak akár 1,5 millió forinttól kaphatók.

 

Hátrányai

Az előnyök mellett a hátrányokat is mérlegelni kell, hiszen sajnos vannak. Sajnos hitel és biztosítás szempontból nem túl előnyös dolog mobilházat vásárolni. Lakáshitelt és CSOK-ot nem lehet igényelni rájuk, mivel fedezetként nem fogadják el a hitelintézetek, valamint nehéz olyan biztosítóvállalatot találni, aki elvállal mobilház biztosítást.

 

Ezeket a tényeket és a személyes hátterünket mérlegelve szükséges döntenünk arról, hogy megéri-e mobilházba költözni.