Reklámok, Emblémák, Márkák
zártszelvény

Zártszelvény: mire való a zártszelvény a mindennapokban

A zártszelvény az építőipar egyik legfontosabb eleme, mivel annak több különböző területén alkalmazható és kiváló teherbíró képességgel rendelkezik. Nézzük, mi is az a zártszelvény, mire jó és milyen előnyei vannak!

Mi az a zártszelvény?

A zártszelvény acélból készül, hidegen alakított hegesztett vagy melegen hengerelt eljárással. Épületek felhúzásakor használják tartóelemként, de ezen kívül az építészet számos más területén is alkalmazható.

Zártszelvény előnyei

A zártszelvény egy könnyű, mégis tartós szerkezet. Használható merevítésként, tartóelemként, de kerítésekhez, keretszerkezetekhez, gépekhez és különböző acélszerkezetekhez is alkalmazható. Oldallapjai kialakításának köszönhetően a munka is egyszerű vele, hiszen könnyen hegeszthető.

Zártszelvény modern technológiával

A zártszelvények védelmére ma már létezik egy modern módszer. Ez az úgynevezett horganyzás. Az eljárás során a szelvényeket cinkkel vonják be, ami kívül-belül beborítja az anyagot, így védi a korróziótól. Ennek köszönhetően beépítés után már nem kell kezelni, vagy attól félni, hogy az anyag és ezáltal a szerkezet meggyengül.

Éppen ezért zártszelvény rendelés esetén érdemes odafigyelni, hogy az építőipari elemek horganyzottak legyenek.

Zártszelvénnyel való munka

A zártszelvénnyel könnyű dolgozni, azonban mindenképpen szükséges hozzá a szaktudás is. Például több fajta szerszám szükséges hozzá, mint a fához, ezért más módszereket igényel. Az acélszálak elvágásához például olyan sarokcsiszoló kell, aminek megfelelő vágókorongja van. Az elemek összeillesztéséhez pedig legtöbbször nem elég egy pár egyszerű csavar, azokkal nem lehet összefogni. Ehhez egy jó minőségű hegesztőre van szükség.

Továbbá az eredményes munkához elkélhet még egy satupad és/vagy pillanatszorító, különböző csiszolók és előfordulhat, hogy egy fúrógépre is szükség lehet a zártszelvénnyel való munka során.

Miket készíthetünk zártszelvényekből?

Sokoldaú felhasználhatóságának köszönhetően a zártszelvényből nem csak az építőiparban, de otthon a ház körül is számos dolog készíthető a megfelelő szerszámok megléte mellett. Például készíthetünk belőle kaput, egyéb lengő szerkezeteket és kerítést is. Ezen kívül régebbi tetőszerkezetek merevítésére is alkalmas, de egy műhelyben erős asztalt vagy polcot is barkácsolhatunk belőle.